Świąteczne przygotowania

Świąteczne przygotowania

Przygotowań do świąt Bożego Narodzenia ciąg dalszy. Po warsztatach ozdób i zmianie dekoracji w świetlicy przyszedł czas na świąteczne wypieki. W czasie ostatnich warsztatów kulinarnych spora grupa uczestników zajęła się pieczeniem pierników. Po przygotowaniu ciasta i rozwałkowaniu rozpoczęło się wycinanie z ciasta pierników w różnych kształtach.  Czas pieczenia grupa wykorzystała na strojenie choinki. Między czasie kolega Tymek zamienił się w wysłannika Św. Mikołaja i przekazał całej grupie drobne, słodkie upominki. Po upieczeniu rozpoczęła się dekoracja pierników cukrowymi pisakami, kolorowymi posypkami i polewami.

Przepis na świąteczne pierniki: 1/4 kostki tłuszczu, 3 szkl. mąki, 1,5 szkl. cukru pudru, 3/4 szkl. miodu lub syropu z mniszka lekarskiego, 1 jajko, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 2 łyżki kakao. Wszystkie składniki wymieszać (tłuszcz można rozpuścić) i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się lepić do rąk. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!!!

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem