Warsztaty kulinarne - pizzerki

Warsztaty kulinarne - pizzerki

Kolejna "kulinarna środa" minęła na przygotowaniu pizzy w mini wydaniu. Wolontariusze przygotowali ciasto na spody do pizzerek według sprawdzonego i niejednokrotnie wykorzystanego przepisu. W czasie kiedy ciasto wyrastało, grupa przygotowywała składniki do swoich wypieków oraz sos czosnkowy. Po podzieleniu ciasta uczestnicy przystąpili do przygotowania pizzerek według swoich upodobań. Nad pieczeniem i roznoszeniem gotowych wypieków czuwali wolontariusze, a wspólną degustacją zakończyły się kolejne kulinarne zmagania.

Przepis na ciasto do pizzerek: 1 kg mąki, 0,5 kostki drożdży rozpuszczonych w 1 łyżeczce cukru, 0,5 szkl oleju, 0,5 łyżeczki soli, 2 jajka, 1 szkl ciepłej wody, 1 szkl mleka. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

Przepis na sos czosnkowy: jogurt naturalny (gęsty lub typu greckiego) i majonez w proporcjach 1;1, 1 główka czosnku. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i majonezem.

Smacznego!!!

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem