W czasie ostatnich zajęć kulinarnych uczestnicy poznali przepis i samodzielnie wykonali lody w trzech smakach: śmietankowym, truskawkowym i czekoladowym. Z pomocą wolontariuszy każdy miał swój udział w odmierzaniu składników i przygotowywaniu kolejnych smaków. Każda z trzech lodowych mas była stopniowo wlewana do wysokich kubków, a następnie zamrożona. Prosty przepis, składajacy się z kilku składników, w wersji schłodzonej - shake lodowy, po zamrożeniu - lody. Polecamy!!!
Przepis na lody/ shake lodowy:
500 ml śmietanki kremowej 30% (schłodzonej)
250 ml mleka skondensowanego słodzonego (nie gotowanego)
mrożone owoce, kakao, bakalie
Zimną śmietankę ubić na sztywno. Wlać mleko skondensowane,wymieszać. Podzielić masę na trzy części. Pierwsza część pozostaje śmietankowa, do drugiej dodać zblendowane owoce (świeże, mrożone), do trzeciej kakao. Kolorowe masy stopniowo wlewać do wysokiego naczynia. Schłodzić (shake lodowy) lub zamrozić (lody). Smacznego !!!