Warsztaty kulinarne - rogaliki, 14.09

Warsztaty kulinarne - rogaliki, 14.09

W czasie pierwszych powakacyjnych warsztatach kulinarnych uczestnicy piekli rogaliki. Pod kierunkiem wolontariuszy grupa kulinarna wspólnie przygotowała ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu każdy otrzymał swoją porcję, z której przygotował rogaliki z wybranym nadzieniem: owocowy dżem, marmolada lub czekolada. Kiedy wszystkie porcje zostały upieczone był czas na to co najprzyjemniejsze - wspólna degustacja.

Przepis - rogaliki drożdżowe

  • 600 g maki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 100 g drożdży
  • 3 p. cukru waniliowego
  • 1 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • dżem/marmolada lub czekolada
  • Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto i odstawić na chwile do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto, wycinać trójkąty lub kwadraty, nakładać dżem lub czekoladę ,zwinąć rogaliki. Posmarować rogaliki roztrzepanym żółtkiem. Piec w temperaturze 200 stopni ,aż się zarumienią. Smacznego!

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem