W czasie pierwszych powakacyjnych warsztatach kulinarnych uczestnicy piekli rogaliki. Pod kierunkiem wolontariuszy grupa kulinarna wspólnie przygotowała ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu każdy otrzymał swoją porcję, z której przygotował rogaliki z wybranym nadzieniem: owocowy dżem, marmolada lub czekolada. Kiedy wszystkie porcje zostały upieczone był czas na to co najprzyjemniejsze - wspólna degustacja.
Przepis - rogaliki drożdżowe
- 600 g maki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 5 łyżek śmietany 30%
- 100 g drożdży
- 3 p. cukru waniliowego
- 1 szkl. mleka
- szczypta soli
- dżem/marmolada lub czekolada
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto i odstawić na chwile do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto, wycinać trójkąty lub kwadraty, nakładać dżem lub czekoladę ,zwinąć rogaliki. Posmarować rogaliki roztrzepanym żółtkiem. Piec w temperaturze 200 stopni ,aż się zarumienią. Smacznego!