Domowe pączki w Ogorzelinach

Domowe pączki w Ogorzelinach

Co to za tłusty czwartek bez pączka? A może dwóch... a może sześciu?! W końcu taki dzień zdarza się "tylko" raz do roku. To chyba jedno z naszych ulubionych świąt dlatego celebrujemy je już od wczesnych godzin porannych do późnej nocy :)

Tym razem mamy dla Państwa propozycję naszych domowych pączków... palce lizać!

 

Składniki:

1kg mąki

5 jajek

0,5 kostki Palmy

4 łyżki cukru

1 cukier wanilinowy

1 kostka drożdży

1 kieliszek spirytusu

200 ml mleka

 

Sposób wykonania:

Roztapiamy w małym garnku tluszcz.

Drożdże mieszamy z łyżka cukru i ciepłym mlekiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem.

Wszystkie składniki mieszamy z przestudzonym tłuszczem i wyrabiamy na gładka masę do czasu aż nie będzie kleiła się rąk. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Następnie formujemy pączki i nadziewamy marmoladą (lub owocami, czekoladą-co kto lubi :))

Gotowe pączki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.  Smażymy na głębokim (nie za gorącym-bo będą twarde) tłuszczu: smalec lub olej.

Po usmażeniu i przestudzeniu lukrujemy lub polewamy czekoladą.

 

Smacznego!!!!!

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry