Pulpeciki z ciecierzycy

Pulpeciki z ciecierzycy

Naszą propozycją na kolejne zajęcia kulinarne są pulpeciki z ciecierzycy.

Do wykonania pulpecików potrzebujemy:

- 400g ciecierzycy konserwowej

- 1 duża cebula

- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

- 1 łyżka natki pietruszki

- 4 garście rukoli

- po 2 szczypty: soli, pieprzu, chilli

- 1 łyżeczkę sody

Do wykonania sosu tzatziki:

- pół ogórka szklarniowego długiego

- 1 mały jogurt naturalny

- 2 ząbki czosnku

- po 1 szczypcie soli i pieprzu

Sposób wykonania:

Ciecierzycę odsączamy i blenderujemy lub ugniatamy widelcem. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i natkę, przyprawy oraz sodę i dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy pulpeciki i obtaczamy w skrobi. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Sos:

Ogórek należy zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Mieszamy wszystko razem.

Na talarzu kładziemy rukolę. Wykładamy usmażone pulpeciki. Podajemy z sosem tzatziki.

SMACZNEGO! :)

Zachęmy Państwa do wykonania dania we własnych domach.

Prosimy o wysłanie zdjęć z realizacji na maila: joannaj@gokchojnice.pl

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry