Pierogi pieczone, przez Wszystkich "lubione"

Pierogi pieczone, przez Wszystkich

Przedstawiamy Państwu kolejny przepis na pierogi, tym razem w wersji pieczonej.

Kruche delikatne ciasto z wyśmienitym farszem; pierogi są idealnym dodatkiem do barszczu na wigilijnym stole.

Przy wykonaniu tego dania każda para rąk przyda się do pomocy, więc można zaangażować w przygotowania całą rodzinkę.

PRZEPIS NA PIEROGI PIECZONE

Składniki do ciasta:

- 1 szkl. mąki

- 1/4 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka cukru

- 125 g dobrze schłodzonego masła

- 125 g dobrze schłodzonego serka homogenizowanego

- 1 jajko do posmarowania ciasta

Składniki do farszu:

- 1 mała poszatkowana głowka kapusty

- 5 stołowych łyżek masła

- sól, pieprz do smaku

- 2 średnie posiekane cebule

- 500 g grzybów leśnych/pieczarek

- 2 jajka na twardo

Sposób wykonania:

Ciasto:

Mąkę, sól i cukier wymieszać, posiekać z masłem, dodać serek i połączyć go z pozostałymi składnikami tworząc marmurkową konsystencję. Ciasto schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Farsz:

Cebulę podsmażyć na maśle, następnie dodać poszatkowaną kapustę. Gdy kapusta zmięknie dodać grzyby i dusić wszystko razem. Przyprawić do smaku całość. Odstawić do przestygnięcia i dodać pokrojone w drobną kosteczkę ugotowane jajko.

Wykonanie pierogów:

Z wychłodzonego ciasta odkrawać kawałki ciasta i rozwałkowywać na cieniutką warstwę. Nakładać farsz i formować pierogi wielkości pięści wycinając przy pomocy np. lejka. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temp. 180 stopni do zarumienienia.

SMACZNEGO!

Zachęcamy do wykonania tego dania w swoich domach i podesłania nam fotografii na maila: joannaj@gokchojnice.pl

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry