PIERNICZKI
- 4 jajka
- 1 kg mąki
- 0,5 kg miodu
- 15 dkg cukru (ok. 3/4szkl.)
- 1 op. (30g.) proszku do pieczenia
- 3 op. przyprawy do piernika
- 1 kostka margaryny
Miód roztopić z tłuszczem i przyprawą do piernika.
Z 10dkg curku sporządzić karmel z odrobiną przegotowanej wody, następnie wlać do przygotowanego roztworu z miodu.
Całość wystudzić.
Żółtka utrzeć z resztą cukru.
Dodać wystudzoną masę oraz mąke z proszkiem i wymieszać.
Białka ubić i dodać do masy.
Mieszamy całość do uzyskania jednoliej konsystencji, wygładzamy wierzch w miesce i delikatnie pruszamy mąką.
Pozostawiamy na noc do stężenia.
Następnego dnia wałkujemy na ok. 0,5cm i wycinamy ciasteczka według własnej inwencji twóczej.
Pieczemy w tem. 180 stopni (góra-dół) ok. 10minut.
Po wystudzeniu upieczonych ciasteczek dekorujemy.
Naszą propozycją jest lukier królewski.
LUKIER KRÓLEWSKI
Składniki:
- 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M)
- 150 g cukru pudru
- 6 kropli soku z cytryny
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Cukier puder przesiać.
Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru*. Lukier powinien być gładki i lśniący.
Teraz można wmieszać troszkę barwnika spożywczego, jeśli chcemy kolorowy lukier.
Gotowy lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego, woreczka do mrożenia lub rękawa zrobionego z papieru do pieczenia, odciąć róg, robiąc bardzo małą dziurkę i dekorować według uznania. (Można użyć również tylki z małą dziurką, ale nie jest to konieczne). Konsystencję lukru można zmieniać w zależności od potrzeb. Można zagęścić go, dodając cukier puder lub rozrzedzić, dodając więcej białka, soku z cytryny lub wody po kropelce. Ważne aby miksować 10 minut, aby masa była stabilna.