Święta tuż, tuż... piec pierniczki czas już!

Święta tuż, tuż... piec pierniczki czas już!

PIERNICZKI

- 4 jajka

- 1 kg mąki

- 0,5 kg miodu

- 15 dkg cukru (ok. 3/4szkl.)

- 1 op. (30g.) proszku do pieczenia

- 3 op. przyprawy do piernika

- 1 kostka margaryny

Miód roztopić z tłuszczem i przyprawą do piernika.

Z 10dkg curku sporządzić karmel z odrobiną przegotowanej wody, następnie wlać do przygotowanego roztworu z miodu.

Całość wystudzić.

Żółtka utrzeć z resztą cukru.

Dodać wystudzoną masę oraz mąke z proszkiem i wymieszać.

Białka ubić i dodać do masy.

Mieszamy całość do uzyskania jednoliej konsystencji, wygładzamy wierzch w miesce i delikatnie pruszamy mąką.

Pozostawiamy na noc do stężenia.

Następnego dnia wałkujemy na ok. 0,5cm i wycinamy ciasteczka według własnej inwencji twóczej.

Pieczemy w tem. 180 stopni (góra-dół) ok. 10minut.

Po wystudzeniu upieczonych ciasteczek dekorujemy.

Naszą propozycją jest lukier królewski.

LUKIER KRÓLEWSKI

Składniki:

- 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M)

- 150 g cukru pudru

- 6 kropli soku z cytryny

- barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Cukier puder przesiać.
Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru*. Lukier powinien być gładki i lśniący.
Teraz można wmieszać troszkę barwnika spożywczego, jeśli chcemy kolorowy lukier.
Gotowy lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego, woreczka do mrożenia lub rękawa zrobionego z papieru do pieczenia, odciąć róg, robiąc bardzo małą dziurkę i dekorować według uznania. (Można użyć również tylki z małą dziurką, ale nie jest to konieczne). Konsystencję lukru można zmieniać w zależności od potrzeb. Można  zagęścić go, dodając cukier puder lub rozrzedzić, dodając więcej białka, soku z cytryny lub wody po kropelce. Ważne aby miksować 10 minut, aby masa była stabilna.

 

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry