Kącik kulinarny - ciasto cytrynowe i babka marmurkowa

Kącik kulinarny - ciasto cytrynowe i babka marmurkowa

W kąciku kulinarnym przepis na ciasto cytrynowe i babkę marmurkową.

CIASTO CYTRYNOWE:


Sok z 2 małych cytryn

4 jajka

200 g cukru

Szczypta soli

200 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g miękkiego masła

PONADTO:

Tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy

100 g cukru pudru

Sok z 1 cytryny

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Keksówkę natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą. Z cytryn wycisnąć sok. Jaja z cukrem i solą ubijać na pianę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodać sok z cytryny, mieszać razem. Ciasto przełożyć do formy, piec 50 minut, potem ostudzić. Przyrządzić lukier: wycisnąć sok z cytryny i wymieszać na gładko z cukrem pudrem, polać ostudzone ciasto.

BABKA MARMURKOWA:


300 g miękkiego masła
300 g cukru
4 jajka (wielkość M)
500 g mąki (typ 405)
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
235 ml mleka (świeże, 3,2% tł.)
2 krople aromatu waniliowego
¼ łyżeczki soli
30 g kakao


PONADTO:
Tłuszcz do wysmarowania formy
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Natłuścić torownicę albo odpowiednio dużą formę do babki. Masło z cukrem ucierać w pojemniku. Do utartej masy dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, aromat waniliowy oraz sól. Składniki mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Połowę ciasta przelać do przygotowanej formy. Do reszty dodać kakao i mieszać. Ciemne ciasto wylać na jasne w formie babkowej. Aby uzyskać efekt marmurkowania, przeciągnąć widelcem przez obie warstwy ciasta, rysując nim zawijasy.Babkę piec 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy dobrze się upiekła. W razie potrzeby zostawić jeszcze kilka minut w piekarniku. Wyjąć ciasto z piekarnika, przez kilka minut studzić w formie, potem małym nożem ostrożnie oddzielić od ścianek formy. Wyjąć z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry