Kącik kulinarny - ciasto drożdżowe z kruszonką

Kącik kulinarny - ciasto drożdżowe z kruszonką

SKŁADNIKI NA CIASTO:
200 ml letniego mleka (świeże, 3,5% tł.)
1 kostka świeżych drożdży (42 g)
100 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
2 jajka (wielkość M)
100 g miękkiego masła
500 g mąki pszennej (typ 405)
1 szczypta soli

KRUSZONKA:

200 g mąki pszennej (typ 405)
100 g cukru
120 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałeczki

PONADTO:

• 2 łyżki cukru pudru


Do pojemnika miksującego wlać mleko, dodać drożdże i łyżkę cukru. Rozczyn odstawić na 10 minut do wyrośnięcia, a potem dodać do niego pozostały cukier, oba opakowania cukru waniliowego, jajka, masło, mąkę i sól. Zagniatać ciasto. Przełożyć je do dużej miski i przykryć czystą ściereczką do naczyń. Odstawić na 30–45 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Kruszonkę pokruszyć palcami nad ciastem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 20 minut.Piekarnik rozgrzać do 160°C. Piec ciasto około 45 minut, następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.Przed podaniem pokroić ciasto na kawałki i posypać cukrem pudrem.

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry