KĄCIK KULINARNY - BUŁECZKI CYNAMONOWE

KĄCIK KULINARNY - BUŁECZKI CYNAMONOWE

BUŁECZKI CYNAMONOWE

Pyszne, słodkie i pachnące cynamonem bułeczki, najlepiej smakują ciepłe ze szklanką mleka. Idealne do popołudniowej kawy, lub jako zamiennik tradycyjnych kanapek na śniadanie.

Składniki na rozczyn:

⦁ 30 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suszonych

⦁ 2 łyżki mąki pszennej - około 30 g

⦁ 2 łyżki cukru - około 30 g

⦁ 5 łyżek lekko ciepłego mleka

Składniki na ciasto drożdżowe:

⦁ 3 szklanki mąki pszennej tortowej - 500 g

⦁ pół szklanki lekko ciepłego mleka - 125 ml

⦁ 1 duże jajko, lub dwa małe

⦁ 80 g masła - trochę mniej niż pół kostki

⦁ 6 łyżek cukru - około 90 g

⦁ szczypta soli

Składniki na farsz:

⦁ 30 miękkiego masła

⦁ 2 płaskie łyżki cynamonu

⦁ 4 płaskie łyżki cukru

Przygotowanie:

1. Zacznij od szykowania rozczynu do bułek cynamonowych.

W jednej misce umieść razem:

5 łyżek mleka (mleko może być lekko ciepłe, ale nie może być gorące);

dwie łyżki mąki pszennej, czyli około 30 gramów mąki;

30 gramów świeżych drożdży lub 7 gramów drożdży suszonych;

2 łyżki cukru drobnego, czyli około 30 gramów cukru.

2. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut (lub dłużej).

Po tym czasie rozczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić. Powstanie Ci wysoka pianka.

3. A teraz składniki na ciasto drożdżowe.

Do większego naczynia przesiej trzy szklanki mąki pszennej tortowej lub poznańskiej (około 500 gramów).

Dodaj symboliczną szczyptę soli oraz jajko/jajka.

4.Do miski wsyp jeszcze sześć łyżek cukru, czyli około 90 gramów cukru drobnego.

Wlej 80 gramów roztopionego i przestudzonego masła oraz pół szklanki lekko ciepłego mleka.

5. Na koniec wlej buzujący rozczyn.

6. Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką.

Następnie, miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami. Ciasto wyrabiaj tak minimum 10 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, gładkie i elastyczne. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie.

7. Wyrobione ciasto zostaw w tej samej misce lub przenieś do większej, by miało miejsce wyrosnąć. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około 60 minut. Ciasto powinno, co najmniej podwoić objętość.

8. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na wydłużony placek.

9. Całą powierzchnię placka posmaruj bardzo miękkim masłem. Przyda Ci się do tego pędzelek kuchenny. Kolejno rozsyp też jedną łyżkę cynamonu (lub więcej, jeśli masz ochotę).

Na koniec na całej powierzchni placka wyłóż cukier. Może to być cukier drobny biały lub trzcinowy. Możesz także od razu w miseczce wymieszać masło, cynamon i cukier i takim gotowym farszem posmarować ciasto.

10. Zacznij zwijać placek drożdżowy aż powstanie rulon. Ostrym nożem wycinaj placki o szerokości około 1 cm. Wycięte bułeczki układaj na blaszy obok siebie na papierze do pieczenia.

11. Bułeczki wstaw do nagrzanego piekarnika około 180 stopni z opcją pieczenia góra dół lub 160 stopni z termoobiegiem i piecz około 20-25min.

12. Bułeczki cynamonowe można po przestudzeniu polukrować, lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry