ZS z Rytla na warsztatach wypieku chleba

ZS z Rytla na warsztatach wypieku chleba

O tym, jak wypieka się chleb sworzyński dowiedziały się dzieci z Zespołu Szkól w Rytlu, które 17 stycznia br. przyjechały do Swornegaci.
W Wiejskim Domu Kultury na uczniów czekał przygotowany stół z niezbędnymi akcesoriami tj. stolnica, miska, foremka itp.
Uczestnicy wysłuchali ciekwostek, które opowiadał kierownik placówki, o tym jak zbudowany jest tradycyjny piec chlebowy i do jakiej temperatury trzeba nagrzać piec, aby chleb był dobrze wypieczony. Dowiedziały się, jakie narzędzia są niezbędne do obsługi pieca, czym jest ożóg, kosior i łopata. 
Następnie uczniowie udali się do sali WDK, gdzie wysłuchując poleceń instruktorów wykonały ciasto chlebowe. 
Ważnym elementem zajęć jest wysłuchanie prelekcji na temat szacunku i tradycji wypieku chleba. 
Na zakończenie warsztatów, każdy otrzymał swój wyczekiwany bochenek aromatycznego chleba.

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem