Podczas warsztatów kulinarnych często wracamy do sprawdzonych przepisów. W czasie ostatnich zajęć zostały przygotowane lodowe koktajle w różnych wariantach smakowych. Wolontariusze przygotowali bazę śmietankową, która została podzielona między uczestników. Każdy przygotował lodowy napój według własnych upodobań. Do dyspozycji były zblendowane truskawki i bakalie. Prosty przepis, składający się z kilku składników, w wersji schłodzonej - koktajl, po zamrożeniu - lody. Wspólna degustacja odbyła się na placu przy świetlicy, gdzie grupa spędziła czas na grach i zabawach.
Przepis na shake lodowy/ lody: 500 ml śmietanki kremowej 30% (schłodzonej), 250 ml mleka skondensowanego słodzonego (nie gotowanego), mrożone owoce lub mus, kakao, bakalie.
Zimną śmietankę ubić na sztywno. Wlać mleko skondensowane, wymieszać. Dodać ulubione owoce, kakao lub bakalie. Schłodzić lub zamrozić .