Przejdź do treści Przejdź do menu głównego Przejdź do submenu Przejdź do listy placówek

Pierogi w wykonaniu Seniorek

| Opublikowane w: Nowy Dwór, Ogorzeliny
Pierogi w wykonaniu Seniorek

W Wiejskim Domu Kultury w Ogorzelinach w  miniony czwartek odbyło się spotkanie  Seniorek  z  Ogorzelin i Nowego Dworu.

Tym razem nasze Panie przygotowały pierogi, które smakowały wspaniale, a to wszystko dzięki doskonale dobranej recepturze, którą podajemy poniżej. Ciasto pierogowe jest lekkie, delikatne i co ważne, pierogi podczas gotowania nie otwierają się!

Tego dnia mogliśmy skosztować nie tylko pysznych pierogów, ale także ciasta na maślance z  jagodami prosto z lasu. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu i pyszne.

Dzielimy się  z Państwem przepisami i zapraszamy do odkrywania wspaniałych smaków, smacznego!

PIEROGI:

Przepis na ciasto:

składniki:

0,5 kg mąki

2 żółtka

2 łyżki oleju

szczypta soli

0,5 l. wrzącej wody

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy dodając szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (ciasto musi zrobić się szkliste). Po ostudzeniu dodać żółtka, olej i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, nakładać farsz i lepić pierogi.

 

CIASTO NA MAŚLANCE Z JAGODAMI

składniki suche:

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

składniki mokre:

3 jajka

0,5 szklanki oleju

1 szklanka maślanki

kruszonka:

1 szklanka mąki pszennej

2/3 szklanki cukru

100 g masła

3 szklanki jagód

cukier puder

Łączymy składniki suche, mieszamy. W osobnej misce mieszamy składniki mokre. Dodajemy składniki suche do mokrych, mieszamy. Całość wykładamy na formę do pieczenia, na wierzch sypiemy jagody, na to dajemy kruszonkę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 50 minut ( do suchego patyczka). Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

Do góry

Strona używa plików cookies!
Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki.

Rozumiem