Dzień spaghetti

Dzień spaghetti

4 stycznia – dzień Spaghetti

Spaghetti to rodzaj długiego, cienkiego makaronu, podstawa dań tradycyjnej kuchni włoskiej

Wrzucam przepis na :

Spaghetti Bolognese

 

Składniki na ok. 3- 4 porcje:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki lub pulpy pomidorowej (puszka 400g)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 300 g makaronu Spaghetti
  • świeżo starty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
  2. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i marchewkę. Wszystko razem chwilę podsmażyć, aż mięso straci kolor różowy. Dodać pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion. Całość dusić pod przykryciem na niskiej mocy palnika ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
  4. Makaron Spaghetti ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
  5. Makaron rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.

Dorzucam Wam także przepis na :

Spaghetti carbonara

  • spaghetti 400 g
  • sól 2 łyżki
  • wędzony boczkek
  • pieprz 2 łyżeczki (grubo mielony)
  • oliwa 1 łyżka
  • żółtko z jajka 4 sztuki
  • jajko 2 sztuki
  • ser pecorino 50 g
  • parmezan 50 g

przygotowanie

Gotujemy makaron do stopnia al dente w osolonej wodzie. Wędzony boczek kroimy w drobną kostkę i podgrzewamy z pieprzem na oliwie, aż będzie złota. Żółtka mieszamy z całymi jajkami oraz ¾ drobno startego sera. Gotowy makaron odcedzamy; zachowujemy wodę. Obtaczamy go w tłuszczu ze smażenia i przekładamy do miski. Wlewamy wodę z gotowania do mieszaniny jajek i sera, po czym mieszamy z makaronem w misce ustawionej nad parującą wodą, aż do lekkiego zgęstnienia. Konsystencję kontrolujemy, dolewając wody z gotowania makaronu. Podajemy w gorących naczyniach posypane resztą sera.

Smacznego kochani.

Czekam na Wasze zdjęcia i przepisy na spaghetti ;)

Miłego gotowania

 

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry