Przepisy na kolację wigilijną

Przepisy na kolację wigilijną

Zamieszczam wspaniałe przepisy naszych mieszkanek .

Myślę, że warto skorzystać z nich przy  szykowaniu potraw na nasz stół wigilijny.

Serdecznie polecam i sama z przyjemnością  skorzystam.

Smacznego;)

Przepisy naszych mieszkańców


Pani Ola poleca

„ Śledź pod pierzynką”


-5-6 solonych wymoczonych śledzi

Sos:

-150 ml śmietany kwaśnej 18%

- łyżka majonezu

- 2 kwaśne jabłka

- 1 cebula

Wykonanie :

Kroimy każdego śledzia  na 3-4 kawałki.

Wszystkie składniki sosu wymieszać w misce , doprawić do smaku. Zamiast śmietany można dodać jogurt grecki. Śledzia ułożyć na półmisku i przykryć sosem. Warto to danie przygotować 2-3 h wcześniej , włożyć do lodówki żeby smaki się „ przegryzły”.

 

Pani Mirka poleca

„ Zupa z suszonych grzybów”


Składniki:

-30 dkg grzybów suszonych ( podgrzybek) na  3 litry bulionu

- Przyprawy: 3 listki laurowe , 4 ziela angielskie , 3 ziarna pieprzu ,

Włoszczyzna: 2 marchwie, 1 pietruszka,1 mały por, kawałek selera, 1 ząbek czosnku,

Kluseczki: 3 łyżki mąki, sól, woda, śmietana 18% do zupy

Wykonanie:

Grzyby wypłukać i zalać wodą na 1 godzinę .

Do garnka wlać bulion i gotować .

Następnie całą włoszczyznę wrzucić do garnka i gotować 30 minut.

Dodać pokruszone grzyby i gotować kolejne 30 minut.

Następnie wrzucamy przygotowane ciasto na kluseczki ( woda z mąką i sól)

Gotujemy 15 minut.

Na koniec zaciągamy delikatnie  zupkę dodając śmietanę .


Pani Małgosia poleca

Pstrąg pieczony


Składniki:

pstrągi , cytryna może być też pomarańcza, sól, pieprz cytrynowy, olej.

Wykonanie:

Wypatroszone pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, rybę z zewnątrz i od środka posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Gałązki pietruszki wkładamy do środka pstrąga i 2 plastry cytryny i jak ktoś chce pomarańczy. Na blachę wyłożoną folią aluminiową rozlewamy trochę oleju, następnie układamy pstrągi, skrapiamy olejem. Można na wierzch położyć plasterki cytryny. Pieczemy ok.20 - 30 min. w temp. 190 - 200 stopni. Smacznego


Pani Wioleta poleca

Piernik błyskawiczny


Składniki:

- 2 łyżki kakao

-1 szklanka cukru

- 2 jajka

- 0,5 szklanki oleju

- 1 szklanka mleka

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 opakowanie galaretki wiśniowej

- przyprawa do piernika

- cukier puder do posypania

- tłuszcz do wysmarowania blaszki

-mąka do obsypania foremki

Przygotowanie;

Jajka utrzeć z cukrem ,dodać kakao i 2 łyżki dżemu , ucierając.

Dodać olej, mąkę wymieszana z sodą oraz mleko. Dokładnie połączyć.

Ciasto przelać do natłuszczonej, obsypanej mąką podłużnej formy.

Piec około 35 minut w temperaturze 180

Resztę dżemu dobrze podgrzać , rozpuścić w nim galaretkę i ostudzić.

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół i przełożyć tężejącym dżemem .

Na koniec posypać piernik cukrem pudrem


 

Pani Irena poleca

Klopsiki z leszcza


Przemielić rybę gotowaną ,

+ 2 cebule, jajko, vegeta , bułka tarta , pieprz , koperek zielony,

Klopsy obtoczyć w mące i usmażyć

Sos cygański :

-2 szklanki wody

- 1 cebula podsmażona

- pół łyżki soli

- 3 łyżki octu

- 3 łyżki cukru

- 4 łyżki ketchupu

- 1 słoik przecieru

Klopsiki mogą być też z innej ryby np. filet dorsza

Rybę zagotować 2 minuty, ostudzić. Dodać przyprawy i uformować klopsiki. Usmażyć.

Zalać sosem . Można je także zagotować w słoikach.

 

Paszteciki

Składniki:

- 1 kostka Kasi

- 0,5 kg mąki

- pół kostki drożdży

- 1 kwaśna śmietana

- 1 jajo

- sól

Rozkruszyć składniki, wyrobić masę , rozwałkować ciasto, nałożyć farsz z pieczarek, uformować mały rulonik , pokroić w kostki.. Posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem

 



 

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry