WSPOMNIENIA Z PIECZENIA PIERNICZKÓW

WSPOMNIENIA Z PIECZENIA PIERNICZKÓW

Pieczenie pierników to przedświąteczna tradycja w wielu domach. W naszej świetlicy każdego roku na początku grudnia odbywały się zajęcia z ich pieczenia. Wspomnienia z tych zajęć można obejrzeć w poniższej galerii.   W tym roku nie mamy możliwości wspólnie upiec tych pysznych ciasteczek, ale możemy je upiec w naszych domach, do czego wszystkich zachęcam.

Przepis na piernikowe ciasteczka:

0,5 kg mąki krupczatki,

0,5 kg mąki wrocławskiej,

1 kostka tłuszczu,

3 całe jajka,

1 żółtko,

1.5 szklanki cukru,

1 słodka śmietana,

1 przyprawa do piernika,

3 łyżki kakao,

3 łyżeczki sody oczyszczonej,

25 dag miodu.

Przygotowanie:

Na patelni rozpuścić i zagotować tłuszcz, cukier, miód, korzenną przyprawę i kakao. Gorącym rozczynem zalewamy mąkę i dodajemy resztę produktów. Ciasto powinno być przygotowane dzień wcześniej i przechowywane w lodówce.

Proszę o nadsyłanie zdjęć z pieczenia pierniczków na maila marzenac@gokchojnice.pl, lub MMS-em pod numer 533 343 491 i na Messengera.

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry