Konkur Master Chef Junior

Konkur Master Chef Junior

Witam, po krótkiej przerwie, mam nadzieję, że jesteście dotlenieni i pełni energii po harcach na śniegu :) Zapraszam Was do udziału w konkursie kulinarnym Master Chef Junior, do 10 stycznia czekam na Wasze przepisy oraz fotorelację, wykonaną podczas Waszego kucharzenia. Drodzy rodzice, mam nadzieję, że przychylnym okiem spojrzycie na bałagan w kuchni :) i pomożecie Waszym pociechom. Pamiętajcie, że wszystkie dzieci, które wezmą udział w konkursie zostaną nagrodzone! Poniżej prezentuję przepis Matyldy na bardzoooo :) słodkie ciasteczka.

 

Ciasteczka brownie według Matyldy :)


Składniki :

80g masła

200g gorzkiej czekolady

3 jajka

150g cukru

70g mąki

1i ½ łyżki kakao

¼ łyżeczki proszki do pieczenia

100g orzechów pekan, włoskich lub nerkowca

50g czekolady deserowej

50g czekolady białej

 

Przygotowanie

Masło podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie w połowie roztopione, dodać połamaną gorzką czekoladę i mieszając roztopić. Odstawić. Jajka z cukrem ubijać prze ok. 5 minut, aż masa będzie puszysta i gęsta, a cukier całkowicie się rozpuści. Wlać masę czekoladową i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszać lub zmiksować na małych obrotach na jednolitą masę bez grudek. Następnie dodać posiekane orzechy i pokrojone na kawałeczki czekolady. Wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić na mniej więcej 10 minut do zamrażalki. W tym czasie piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni. Nabierać po łyżeczce masy i nakładać na blaszkę z zachowaniem bardzo dużych odstępów, bo ciastka urosną. Piec przez 10 minut, podczas wyjmowania ciasteczek z piekarnika mają być miękkie w środku, zastygną po ostudzeniu.

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry