Piernikowe wspomnienia

Piernikowe wspomnienia

Przypominając sobie zeszły rok możemy wrócić pamięcią do dni, w których piekliśmy pierniki, ozdabialiśmy je, a w całej świetlicy roznosił się cudowny zapach… W tym roku nie możemy razem tworzyć słodkości, ale możecie się ze mną podzielić zdjęciami na których pomagacie piec lub sami pieczecie pierniki. Zachęcam do działu w pieczeniu pierników na odległość. Z niecierpliwością czekam na Wasze zdjęcia podczas prac.

Poniżej przepis na pierniczki oraz galeria z zeszłego roku.

Pierniki

3 szkl mąki

125g margaryny

180g cukru

1łyżka kakao

1 małe opakowanie przyprawy do piernika

1 łyżeczka proszku do pieczenia

185ml płynnego miodu

1 jajko

Wykonanie:

Do garnka włóż margarynę, cukier, miód, przyprawę do pierników. Postaw garnek na małym ogniu, stale mieszaj do rozpuszczenia składników. Gotową mieszaninę odstaw do przestygnięcia. Wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Usyp kupczyk, zrób w nim dołek i wlej tam przestudzoną mieszankę. Zmieszaj palcami mąkę z mieszaniną, dodaj jajko.

Jeśli masa się klei do palców - podsyp mąką. Wyrabiaj ciasto. Wyrobione ciasto zwiń w folię spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki. Ciasto wałkuj na placek o grubości 0,5cm. Wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz 5-8 minut w zależności od grubości ciasteczek.

Smacznego!

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry