Wielkanocne ciasteczka

Wielkanocne ciasteczka

 

Dziś od dawna wyczekiwane zajęcia kulinarne :)

Będziemy piec kruche ciasteczka według przepisu mojej babci, są bardzo proste i wychodzą za każdym razem. 
Przepis podaję w pierwszym zdjęciu jednak dodam, że do wałkowania nie posypujemy blatu mąką - to ciasto lubi tłuszcz (sam walek również warto trochę natłuścić przed użyciem).

Ciasto ma konsystencję plasteliny, więc można z niego także lepić - co bardzo polecam.

Ciastka pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni - bez termoobiegu.

Na koniec zostaje tylko zdobienie - można wykonać lukier samodzielnie, jednak ja zdałam się na sprawdzony gotowiec.

 

Powodzenia :)

P.S. W przepisie są 2 jajka, na przedstawionym zdjęciu są 4 - ponieważ zrobiłam podwójną porcję :)

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry