21 marca 2025 r., w Wiejskim Domu Kultury w Swornegaciach odbyły się warsztaty kulinarne z kuchni kaszubskiej. Uczestniczyli w nich uczniowie klasy V, VII oraz VIII miejscowej szkoły podstawowej. Dzieci uczęszczające na lekcje języka kaszubskiego mogły przygotować pyszną regionalną, jak i postną potrawę, którą były „szare kluchy”. To potrawa z tartych ziemniaków z dodatkiem soli i mąki żytniej, okraszona podsmażonym boczkiem wędzonym i cebulką. Uczniowie bardzo zaangażowali się w przygotowanie potrawy, co przełożyło się na sprawne przeprowadzenie warsztatów.
„Szare kluchy” niegdyś często gościły na kaszubskich stołach, jednak dziś danie to jest już mało znane. Poprzez tego typu warsztaty staramy się, aby nie dopuścić do całkowitego zaniku tradycji związanych z kuchnią regionalną i staramy się przekazywać wiedzę na jej temat młodemu pokoleniu. Na zakończenie zajęć kulinarnych uczniowie skosztowali pysznych kluch, obiecując przygotowanie tego dania w domu.