Światowy dzień pieczenia

Światowy dzień pieczenia

Przepis na chleb:

Składniki:

1 kg mąki pszennej

1 litr letniej wody

1/2 kostki drożdzy

2,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

8 łyżek płatków owsianych

12 łyżek różnych nasion (po 4 łyżki z każdego rodzaju np. słonecznik, chia, siemię lniane)

 

Wykonanie:

Drożdże z łyżeczką cukru wymieszać z pól szklanki ciepłej wody i dwiema łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie, gdy drożdze wyrosną, dodajemy wodę i mąkę na zmianę, mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy płatki owsiane i pozostałe nasiona. Na koniec dodajemy sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do przygotowanych 3 keksówek posmarownych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Odstawiamy na 10 minut do ciepłego miejsca, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni (góra i dół bez termoobiegu) na 1 godzinę. Po upieczeniu chleb wyciągamy z blaszek.

Smacznego !!!

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry