Coś z "Kuchcikowa" czyli dżem z dyni

Coś z

Składniki:

1 kg dyni już obranej

500 g jabłek winnych już obrnych

1/2 szkl. cukru

otarta skórka z 1 pomarańczy

sok z 1 pomarańczy

sok z 1/2 cytryny

1/2 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki startego imbiru

 

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę, podlewamy 1/2 szklanką wody, gotujemy pod przykrycem mieszając co jakiś czas ok. 10 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, sok z cytryny, pomarańczy, cukier, chwilę gotujemy często mieszając. Dodajemy pozostałe składniki. Chwilę gotujemy. Z pomocą blendera miksujemy wszystko na gęstą masę. Gorący dżem przekładamy do przygotowanych słoiczków. Odwracamy wieczkiem w dół. Zostawiemy do ostygnięcia. Dla pewności można zapasteryzować. Smacznego.

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry