Warsztaty kulinarne "Przy kaszubskiej placie"

Warsztaty kulinarne

W sobotę 11 września w ramach obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa, które przebiegają pod hasłem "Smaki dziedzictwa" grupa dorosłych z naszej miejscowości wzięła udział w warsztatach kulinarnych w Swornegaciach. Warsztaty przebiegały pod hasłem "Przy kaszubskiej placie". Na początku odbyła się prelekcja na temat historii tradycyjnych kaszubskich potraw oraz historii chleba.Tą cenną wiedzą podzielili się z nami pani Kinga Chmara oraz pan Dominik Dykier. Dziękujemy bardzo. Następnie uczestnicy przystąpili do części praktycznej warsztatów. A więc poznali przepisy kuchni kaszubskiej i przygotowali podpłomyki, smalec z fasoli, kompot z jabłek z cynamonem i laską wanilii oraz próżone jabłka. Ostatnim etapem warsztatów było upieczenie podpłomyków przy tradycyjnej kaszubskiej placie opalanej drewnem i wspólna degustacja potraw. Zapraszamy do fotorelacji w naszej galerii.

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry