Dżem z dyni

Dżem z dyni

18 stycznia 2024 roku uczniowie klasy IV Szkoły Podstawowej w Swornegaciach wraz z nauczycielem regionalistą wybrali się do Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego, aby wziąć udział w zajęciach kulinarnych. Tym razem dzieci zabrały się za przygotowanie dżemu z dyni. Dynia jest wprost idealna na zaprawy – dżemy, konfitury, sałatki, kompoty, a nawet marynaty octowe. Można także przygotować z niej smaczną zupę – krem. Uczniowie obierali dynię z grubej skóry, wydrążali pestki, po czym kroili ją w kostkę. Po umyciu wrzucili ją do garnka i dodali cukier. Warto pamiętać, że dynia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dostarcza nam wielu witamin  i minerałów, które stają się niezbędne, gdy nadchodzą chłodniejsze dni.

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem