Fere zimowe: warsztaty kulinarne (sałatka warzywna, drożdżowe pieczywo)

Fere zimowe: warsztaty kulinarne (sałatka warzywna, drożdżowe pieczywo)

W czasie ferii zimowych nie mogło zabraknąć w planie zajęć warsztatów kulinarnych. Tradycją stały się kulinarne spotkania pod nazwą "Kuchnia z naszego podwórka", które wspólnie realizują dzieci, młodzież i dorośli. Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Pawłowie: Maria Gierszewska, Anna Kniter, Agnieszka Pestka i Grażyna Jasińska przeprowadziły pierwsze z dwóch zaplanowanych spotkań, w czasie którego uczestnicy podzieleni na grupy przygotowywali sałatkę warzywną i drożdżowe pieczywo. Wolontariusze w imieniu całej grupy przekazali Paniom podziękowania z wpisami od wszystkich uczestników zajęć. Nie zabrakło pamiątkowego zdjęcia całej grupy. Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją. Wielkie podziękowania dla prowadzących!

Przepis na ciasto drożdżowe: 1 kg mąki, 0,5 kostki drożdży +1 łyżka cukru, 0,5 szkl. oleju, 0,5 łyżeczki soli, 2 jajka, 1 szkl. wody, 1 szkl. mleka.

Do miski wsypać mąkę, jajka, sól, wodę, mleko, olej i drożdże rozpuszczone w cukrze. Zagnieść i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem