Warsztaty kulinarne:hot-dogi, 19.10

Warsztaty kulinarne:hot-dogi, 19.10

Kolejne warsztaty kulinarne za nami. W czasie warsztatów uczestnicy przygotowywali hot-dogi w uproszczonej wersji: parówki owinięte ciastem drożdżowym. Z pomocą wolontariuszy uczestnicy wspólnie przygotowali ciasto drożdżowe. Każdy miał przydzielony składnik, który starannie odmierzył. W czasie kiedy ciasto wyrastało grupa przygotowała parówki i ser. Następnie każdy otrzymał swoją porcję ciasta, które wałkował i przycinał w pasy. W czasie pieczenia był czas na wspólne porządki, a wolontariusze przygotowali sos czosnkowy. Tradycyjnie warsztaty zakończyły się wspólną degustacją.

Przepis:

Ciasto: 1 kg mąki, 0,5 kostki drożdży rozpuszczonych w 1 łyżce cukru, 0,5 szkl oleju, 0,5 łyżeczki soli, 2 jajka, 1 szkl ciepłej wody, 1 szkl mleka.

Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Porcje ciasta rozwałkować i kroić na pasy. Połówki parówek owijać ciastem (można dodać plaster sera), piec na "złoty kolor". Smacznego !!!

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem