Kolejne zajęcia, realizowane w ramach „Letniej Akademii Przyrodniczej”, były bardzo kolorowe. A to za sprawą kwiatów, które dzieci uczestniczące w zajęciach zbierały po to, by je wykorzystać podczas warsztatów kulinarnych!
Początek zajęć najmłodsi spędzili w terenie – okolice Chojniczek i Nowej Cerkwi okazały się bardzo bogato porośnięte makami, rumiankami, stokrotkami i chabrami. Dzieci z tych miejscowości znalazły też dziurawiec i przepięknie kwitnącą dziką różę.
Po zbiorach nadszedł czas na przygotowywanie dań wzbogaconych płatkami kwiatów. Dzieci z Nowej Cerkwi przygotowały kolorowe „kulki mocy” i malinowe koktajle, dzieci z Chojniczek natomiast, prócz „kul mocy” przyrządziły szyszki wzbogacone nutką koloru. Prócz zajęć kulinarnych, w Chojniczkach było też kilka zabaw o tematyce przyrodniczej, w Nowej Cerkwi natomiast trochę odpoczynku po nocce z sowami.
A jak będzie na warsztatach kulinarnych w Pawłowie? To się okaże już niedługo. Dzieciaki z tej miejscowości mają je w planie w najbliższy poniedziałek.