20 lipca Wiejski Dom Kultury w Swornegaciach zorganizował spotkanie kulinarne, które odbywało się pod wiatą przy kaszubskim domu rękodzieła - przy kuchennej placie. Na zajęciach została przyrządzona tradycyjna kaszubska zalewajka. Ta regionalna potrawa składa się z warzyw, kiszonej kapusty i zasmażanego boczku z cebulą.
To proste danie nadal jest przyrządzane przez gospodynie na tych terenach.
Zajęcia kulinarne spotkały się z dużym zainteresowaniem wśród turystów. Wszyscy zadowoleni, najedzeni i z dobrymi humorami wracali do domów.
Warsztaty "Przy kuchennej placie” na stałe zagościły w naszej ofercie. W ten sposób chcemy przybliżać kaszubską kuchnię regionalną odwiedzającym nas turystom, ale na zajęcia zapraszamy również mieszkańców.
Kolejna edycja warsztatów kulinarnych przy placie odbędą się 17.08.2018r. Zapraszamy!