Zapraszamy na warsztaty kulinarne – „Przy kaszubskiej placie”
Zapraszamy do Swornegaci na niecodzienne warsztaty poświęcone kuchni kaszubskiej. Zajęcia odbędą się 11 września pod wiatą przed domem kultury, przy tradycyjnej placie opalanej drewnem. Zachęcamy całe rodziny do wspólnego spędzania czasu podczas gotowania. Początek o godz. 11.00
Uczestnicy będą mogli wysłuchać wykładu na temat historii tradycyjnego pożywienia wiejskiego na Kaszubach i zapoznać się z przepisami na kaszubskie potrawy – ciszki, kulanki, ruchanki… Prócz wykładu odbędzie się się także wspólne przygotowywanie potraw – oczywiście „przy kaszubskiej placie”. Goście spotkania będą mogli samodzielnie przygotowywać podpłomyki pieczone na fajerkach i posmakować tego prostego dania z próżonymi jabłkami lub smalcem z fasoli.
Całość poprowadzi p. Kinga Chmara - inżynier żywności, dietetyk, której zainteresowania zawodowe koncentrują się na badaniu i popularyzowaniu dawnych przepisów kulinarnych - w tym z regionu Kaszub.
Mamy nadzieję, że warsztaty, prócz upowszechnienia wiedzy na temat kuchni kaszubskiej, będą też okazją do integracji przedstawicieli różnych pokoleń i przypomnienia czasów, kiedy to w kuchni, przy wspólnym obieraniu jabłek, czy krojeniu ziół toczono długie rozmowy, żartowano, wspominano dawne lata.
Warsztaty są elementem obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa, które w 2021r. przebiegają pod hasłem „Smaki Dziedzictwa”