W czasie ostatnich warsztatów kulinarnych uczestnicy z pomocą wolontariuszy przygotowywali gofry. Wolontariusze przygotowali ciasto i zajęli się pieczeniem. Po upieczeniu przyszedł czas na to co najlepsze: dekoracja gofrów owocami, polewami, czekoladą, śmietaną i wspólna degustacja. Dopisały humory i apetyt. Kolejny raz okazało się, że wspólne pichcenie w grupie to również dobra zabawa i sposób na integrację młodszych ze starszymi. Dla wolontariuszy wielkie podziękowania za zaangażowanie!!!
Gofry ( przepis na ok. 16 szt): 3 szkl mąki, 4 jajka, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szkl cukru, 1 i 3/4 szkl wody gazowanej, 1/2 szkl oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Oddzielamy żółtko od białka. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy olej, wodę i miksujemy.Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia.Całość miksujemy.Dodajemy ubite białko delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej masy. Smacznego !!!