Szarlotkowy zawrót głowy

Szarlotkowy zawrót głowy

Naszą propozycją na pyszne ciasto do niedzielnej kawki jest szarlotka.

Przepis otrzymaliśmy od Pani Agaty i postanowiliśmy przetestować ten smakołyk.

Poniżej przedstawiamy przepis.

Składniki

3 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże łyżki śmietany
1 jajko
1 kostka margaryny lub masła (250g)
1 szklanka cukru pudru (do lukru)
8 jabłek
cynamon do obsypania jabłek

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, jajko, margarynę, proszek do pieczenia i śmietanę.

Wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu dzielimy na dwie połówki. Pierwsza połówkę wałkujemy i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka obieramy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Połówki jabłek układamy na cieście i obsypujemy je cynamonem. Wałkujemy drugą połówkę ciasta i wykładamy ją na jabłka.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 35-40 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć ładny złoto-brązowy kolor. Lukier nakładamy na ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika bo najlepiej rozprowadza się po jeszcze gorącym cieście.

Smacznego !!!

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry