Domowe sushi, każdego "pokusi"

Domowe sushi, każdego
Karnawałowe szaleństw już dawno się rozpoczęło. Z raczji tego, że nie ma żadnych zabaw, możemy spędzić ten czas  w gronie najbliższych. Naszą propozycją na takie spotkanie jest domowe sushi.
Przepis na sushi

Składniki:

500 g ryżu do sushi
5 płatów nori
250 g wędzonego łososia
1 opakowanie serka kanapkowego (naturalny)
1 miękkie, dojrzałe awokado
1 papryka
1 długi ogórek
1 pęczek dymki
pasta wasabi
Zalewa do ryżu:
12 łyżek octu ryżowego
9 łyżek cukru (raczej płaskich)
2,5 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
1. Ryż zalewamy zimną wodą, mieszamy kilkukrotnie dłonią (dość energicznie) i odlewamy wodę.
2. Ryż ponownie zalewamy wodą i odlewamy ją. Czynność powtarzamy trzykrotnie (już bez mieszania).
3. Ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut.
4. Po 30 minutach wodę odlewamy i wlewamy nową wodę - tylko tyle, by było jej około 1 cm nad powierzchnię ryżu.
5. Kiedy tylko woda zacznie wrzeć garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu (nie podnosząc pokrywki) przez 15 minut.
6. Po 15 minutach gotowania (nadal nie podnosząc pokrywki) ryż odstawiamy na około 20 minut.
7. Ocet łączymy z cukrem oraz solą i odstawiamy na około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
8. Zalewę wlewamy do gorącego ryżu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Zwijanie rolek:

1. Na macie bambusowej układamy płat nori - śliską strną do maty.
2. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi na nori nakładamy porcję ryżu i rozprowadzamy cienką warstwę pozostawiając na końcu około 2-3 cm wolnego brzegu.
3. Na ryżu rozprowadzamy cieniutki pasek wasabi.
4. Następnie nakładamy warstwę serka, pokrojonego w cienkie paseczki ogórka (bez nasion), pokrojoną w paseczki paprykę, łososia, dymkę i awokado.
5. Przy pomocy maty całość zwijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy (ponieważ ryż dość mocno klei się do noża można go delikatnie zwilżać wodą).
6. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowy i odsączonym, marynowanym imbirem i wasabi.
Możemy również łączyć smaki według uznania, np. krewetki,serek, mango i awokado.
Mamy tu duże pole do popisu.
Działajcie w kuchni i pześlijcie nam swoje zdjęcie na maila: joannaj@gokchojnice.pl

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry