9 luty - Międzynarodowy dzień pizzy

9 luty - Międzynarodowy dzień pizzy

Co dziś robić będziemy? zaraz się dowiecie.
Gdy zagadkę usłyszaną dobrze odgadniecie:

 

„Zamawiamy ją dużą lub małą, z przeróżnymi składnikami podaną.

A okrągły kształt tego dania, zachęca nas do zjadania.

Jest okrągła niczym koło. Z nią jest smacznie i wesoło.

Pachnie warzyw całą gamą. Lubię jeść ją razem z mamą.”


Tak, oczywiście jest to pizza !

 

Dziś zachęcam was do zabaw związanych z pizzą a także do wykonania jej, razem z domownikami.

 

Na początku – zaprojektuj swoją pizzę.

Poniżej w pliku znajdziesz materiały do wydrukowania i stworzenia swojej papierowej pizzy. Możecie to zrobić na kartonie, kawałku pizzy- który znajdziecie w pliku itp.

Plik do pobrania i wydrukowania:

Kawałek pizzy

Składniki 1

Składniki 2

Składniki 3

Składniki 4

Składniki 5

Składniki 6

Następnie dla najmłodszych, dla chwili odpoczynku,

bajka o śmiesznym kucharzu i pizzy :)

https://www.youtube.com/watch?v=d-fEFhfD7w8

 

Teraz przygotowujemy składniki do wykonania ciasta – spodu do pizzy:

25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)



150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy

A teraz do dzieła

  • Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia (rozczyn ze świeżych drożdży zwiększa objętość o ok. 3 razy - jeśli tak się nie stanie proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa, natomiast rozczyn z drożdży instant może się tylko trochę spienić).
  • Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 - 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
  • Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (ciasto można też zagnieść mikserem planetarnym).
  • Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.
  • Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka i zostawiając niewielki "wałeczek" na brzegu (zob. zdjęcia poniżej). UWAGA: najlepiej robić to kilkoma etapami, ciasto na początku sprężynuje i "cofa się" ale jeśli odczekamy chwilę będziemy mogli je dalej rozciągać.
  • Wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego lub ketchupu, ser* oraz ulubione dodatki. Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut.

 

 

Życzę miłej pracy i smacznego :)

 

P.S. A w galerii znajdziecie wspomniania ze stycznia 2020, kiedy i my robiliśmy przepyszne pizze w naszej świetlicy. Pamiętacie?

 

Część materiałów została zaczęrpnięta ze strony: swiatprzedszkolanki.pl

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry