Herbatka z hibiskusa

Herbatka z hibiskusa

Dużo ostatnio w naszej świetlicy mówiliśmy o ziołach ich zastosowaniu i właśniwościach. Na zimnie wieczory proponujemy herbatkę z hibiskusa. Otóż napary z wysuszonego kwiatu hibiskusa pobudzają do pracy nasz układ odpornościowy, dlatego warto sięgać po nie przy różnego rodzaju infekcjach czy grypie oraz w stanach obniżonej odporności.  Dodatkowo chroni i regeneruje wątrobę, ma właściwości obniżające ciśnienie krwi, posiada właściwości, dzięki którym obniża poziom złego cholesterolu. Działanie moczopędne pomaga usunąć z organizmu nadmiar wody i toksyny, a dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia starzenie się skóry. Jak przyrządzić taką herbatkę- oto przepis: łyżeczkę wysuszonych kwiatów hibiskusa zalewamy wodą o temperaturze 95–90 st. C i pozostawiamy pod przykryciem na około 10-15 min. Po tym czasie wystarczy przecedzić napar i herbatka z hibiskusa jest gotowa. Aby wzbogacić jej smak można dodać do niej odrobinę miodu, soku z malin czy żurawiny. Smacznego.

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry