Zioła w kuchni

Zioła w kuchni

W dniu dzisiejszym odbyły się  warsztaty w ramach projektu pt.: „Gdy gorączka pali czoła, mądry Kaszub zbiera zioła”. Warsztaty prowadziła pani Kinga Chmara (dietetyk, nauczyciel pracowni gastronomicznej), która sprawiła ogromną radość uczestnikom swoją niespodzianką - analizą składu masy ciała metodą bioimpedancji elektrycznej. Badania takie umożliwiają analizę składu naszego ciała (tkanki tłuszczowej, zawartości wody w organizmie i wiele innych).

Pani Kinga pokazała nam dzisiaj jak można zastosować zioła w kuchni  na słono i na słodko. Spośród potraw przygotowanych na warsztatach, uczestnikom najbardziej smakowało połączenie bazylii i cytryny serwowanej w postaci musu w towarzystwie ciasteczek lawendowych. Byliśmy zaskoczeni smakiem kwiatów jadalnych i wykorzystanej lawendy w ciasteczkach. Dowiedzieliśmy się także jak zrobić naleśniki z pokrzywą, koktajl z pokrzyw, gruszkę w ziołach zapiekaną z serem i szynką szwarcwaldzką. Wszystkie serwowane potrawy były bardzo smaczne i aromatyczne. Dziękujemy pani Kindze za podzielenie się z nami swoimi doświadczeniem i zainspirowanie nas do działania. Czas spędzony z panią dietetyk uświadomił nam jak bardzo nie doceniamy dobroczynnego działania ziół, które są wokół nas na wyciągnięcie ręki.

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry