Dzień Rogalika

Dzień Rogalika

30.01.2021 przypada Dzień Rogalika

Pyszny rogalik to najlepszy sposób, by umilić sobie dzień. Croissant, Rogal Świętomarciński a może własne wypieki? Dziś Dzień Rogalika, a wiec świętujmy do oporu!

Poniżej zamieszczam smaczne i sprawdzone przepisy na rogaliki drożdżowe:

Rogaliki Pani Ewy

Składniki:

750 g mąki, 100 g masła, 50 g drożdży, 250 ml mleka, 1 /3 szklanki cukru, 2 jaja, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 jajko do smarowania rogalików przed pieczeniem, gęsty dżem lub odcedzone jagody leśne.

Wykonanie:

Najpierw łączymy drożdże z mlekiem i trochę cukru by urosły. Wsypujemy wszystko do miski- mąkę jajka, mleko, cukier waniliowy i wlewamy zarobione drożdże. Następnie wygniatamy składniki, dodajemy rozpuszczone masło i dalej zagniatamy. Odstawiamy do urośnięcia w ciepłe miejsce. Drożdżowe ciasto im więcej ugniatamy tym jest lepsze.

 

Rogaliki Pani Mirki

Składniki:

25 dag margaryny, 1 kg mąki, 2 łyżki cukru, sól, 10 dag drożdży, 2 jajka

Polewa:

-cukier waniliowy, cukier puder, olejek pomarańczowy, ¼ śmietany, trochę mleka, trochę wody przegotowanej

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w rozgrzanym, ostudzonym  mleku, dodać trochę soli, 2 łyżki cukru i mąki. Zostawić w ciepłym miejscu.

Resztę mąki wsypać do miski, dodać jajka i pozostałe produkty. Wygniatać ciasto dodając rozrobione  drożdże. Zrobić kulę, spłaszczyć z góry i podzielić na 8 części. Każdy kawałek układać w kulkę i spłaszczać z góry. Rozwałkować wałkiem i podzielić na 8 części. Nałożyć dżem (najlepiej z czarnej porzeczki i zawinąć. Wstawić go rozgrzanego piekarnika. Piec 20 min/180 stopni Wyjąć, ostudzić. Polać przygotowana polewą.

 

Rogaliki Pauliny:

Składniki na rozczyn

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • 100 ml mleka - 2/5 szklanki

Składniki na ciasto

  • 720 g mąki pszennej - pełniejsze 4 szklanki
  • 200 ml mleka - 4/5 szklanki
  • 100 g masła - pół kostki
  • 4 żółtka jajek
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Zacznij od szykowania rozczynu do rogalików. Składniki na rozczyn to: 100 ml mleka - 2/5 szklanki (mleko może być lekko ciepłe, ale nie może być gorące), dwie łyżki mąki pszennej, 25 gramów świeżych drożdży oraz łyżka cukru.

Ciepłe mleko, drożdże świeże oraz cukier i mąkę umieść w misce. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić. Powstanie Ci wysoka pianka.

A teraz składniki na ciasto. Do większego naczynia przesiej 720 gramów mąki pszennej . Dodaj szczyptę soli oraz cztery żółtka jajek. Do miski wsyp jeszcze cztery łyżki cukru. Wlej 100 gramów roztopionego i przestudzonego masła oraz niecałą szklankę lekko ciepłego mleka. Na koniec wlej buzujący rozczyn.  Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 5 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie.

Wyrobione ciasto zostaw w tej samej misce lub przenieś do większej, by miało miejsce wyrosnąć. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około 30 minut. Po tym czasem raz jeszcze szybko zagnieć ciasto i odstaw do drugiego wyrastania na kolejne 30 minut.

Wyrośnięte ciasto podziel na cztery równe kawałki. Z każdego kawałka uformuj kształtną kulkę. Jeden kawałek ciasta wyłóż na oprószony mąką blat.

Rozwałkowany placek ciasta podziel na osiem trójkątów (na pół, potem każdy kawałek jeszcze na pół i raz jeszcze na pół). Każdy trójkąt rozwałkuj osobno raz jeszcze, by go spłaszczyć i wydłużyć.


W szerszym miejscu rozwałkowanego trójkąta z ciasta umieść łyżeczkę wybranego nadzienia.

Rogaliki zwijaj od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce. Po zwinięciu oba końce rogalika zbliż do siebie a cienką końcówkę podwiń pod spód rogalika. Nie zostawiaj cienkiej końcówki ciasta na szczycie rogalika, ponieważ podczas pieczenia podwinie się ona do góry i będzie odstawać. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie rogaliki również z pozostałych kul ciasta. Zwinięte rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy, ponieważ rogaliki rosną jeszcze w trakcie pieczenia. Każdego rogalika możesz od razu posmarować też roztrzepanym jakiem. Takie rogaliki będą po upieczeniu ładnie błyszczały. Nie jest to jednak konieczne.

Gotową blaszkę z rogalikami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (opcja pieczenia góra/dół). Rogaliki piecz około 20 minut. Upieczone rogaliki są wyrośnięte i rumiane. Po upieczeniu możesz od razu wyjąć je z piekarnika i umieścić w piecu drugą turę rogalików.

Nadzienie twarogowe:

- 300 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 żółtko jajka

Twaróg zmiel w maszynce lub użyj dobrej jakości twarogu z kubełka. Do sera dodaj żółtko jajka oraz cukier waniliowy. Całość utrzyj dokładnie łyżką. Słodki twarożek jest gotowy do nakładania na trójkąty pod rogaliki.

 

Smacznego;)

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry