Kącik kulinarny

Kącik kulinarny

Zapraszam Państwa do zaangażowania się w działania Kącika Kulinarnego w Świetlicy Wiejskiej w Doręgowicach.

Niestety, ze względu na trwającą pandemię, nie możemy spotkać się w świetlicy, by wspólnie dzielić się swoim doświadczeniem kulinarnym. Pomimo tego zachęcam Państwa do przesyłania swoich przepisów, ciekawych wskazówek i spostrzeżeń odnośnie sfery kulinarnej, a także fotografii wykonanych dań, które można przesyłać na adres:

sabinas@gokchojnice.pl

Specjalnie dla Państwa podaję dwa sprawdzone przepisy (jeden na domowe gofry, a drugi na swojski chleb), zachęcam do wykonania, życzę smacznego i czekam na wiadomości od Państwa :)

Domowe gofry

Potrzebne składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

2 łyżeczki cukru pudru (może być też kryształ)

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 jajka

0,5 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowy), lub roztopionego masła

1 i 1/3 szklanki mleka

Wykonanie:

Wsypujemy do miski składniki suche, dokładnie mieszamy.

Dodajemy jajka, tłuszcz i mleko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Ciasto możemy odstawić na około 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy gofrownicę.

Gofry pieczemy około 3 – 3,5 minuty, po upieczeniu odkładamy na metalową kratkę.

Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukier puder, dżem, bita śmietana, maliny, sosy owocowe itd.

Smacznego :)

 

Chleb swojski

Potrzebne produkty:

1 litr mleka lub wody (ciepłe)

1 kostka drożdży

Mąka razowa (żytnia i pszenna), mąka biała (żytnia i pszenna)

Sól (ok.1,5 łyżeczki)

Dodatkowo: ziarna słonecznika, dyni, lnu, lub inne, mak

Wykonanie:

Dzień I

Zarabiamy ciasto. Wlewamy płyn do głębokiej miski, dodajemy rozkruszone drożdże, mieszamy.

Następnie dodajemy mąkę (najlepiej żytnią białą i razową), mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej na noc).

Dzień II

Ciasto solimy, dodajemy nasiona, następnie dosypujemy mąkę żytnią białą i mieszamy.

Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dokańczamy je mąką pszenna białą, wygniatamy, formujemy i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Chleb pieczemy około 30 minut w temp. 200 st. C, a potem zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze około 40 minut.

Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i smarujemy delikatnie na wierzchu masłem, zostawiamy w blaszce na około 10 minut. Przykrywamy papierem do pieczenia i ściereczką. Dzięki temu skórka chleba nie jest zbyt twarda, ale jest też idealnie chrupiąca.:)

Życzę smacznego :)

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry