Warsztaty kulinarne z użyciem ziół

Warsztaty kulinarne z użyciem ziół

W dniu dzisiejszym odbyły się kolejne warsztaty w ramach projektu pt.: „Gdy gorączka pali czoła, mądry Kaszub zbiera zioła”. Tym razem warsztaty prowadziła pani Kinga Chmara (dietetyk, nauczyciel pracowni gastronomicznej), która sprawiła ogromną radość uczestnikom swoją niespodzianką - analizą składu masy ciała metodą bioimpedancji elektrycznej. Badania takie umożliwiają analizę składu naszego ciała (tkanki tłuszczowej, zawartości wody w organizmie i wiele innych). Metoda ta znalazła zastosowanie
w dietetyce oraz zapobieganiu i leczeniu groźnych chorób jak m.in. otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze.
Pani Kinga pokazała nam dzisiaj jak można zastosować zioła w kuchni  na słono i na słodko. Spośród potraw przygotowanych
na warsztatach, uczestnikom najbardziej smakowało połączenie bazylii i cytryny serwowanej w postaci musu w towarzystwie ciasteczek lawendowych. Byliśmy zaskoczeni smakiem kwiatów jadalnych i wykorzystanej lawendy w ciasteczkach. Przed nami kolejne spotkanie, na które czekamy z niecierpliwością.

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem