Kolejny przepis

Kolejny przepis

Po dzisiejszych szaleństwach na śniegu, czas na kolejny przepis. Tym razem polecam ciasto marchewkowe. Alternatywa dla tych, którzy nie lubią marchewki. W cieście nie czuć marchewki, więc można ją „przemycić” dzieciom w postaci słodkości. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Pamiętajcie, że ciasto musi być dość gęste. Daję więcej orzechów (wydaje mi się, że lepiej smakuje). Każdy może urozmaicać przepis według swoich upodobań.

Składniki:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich, laskowych
  • pół łyżeczki soli

Wykonanie:

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C
i zabieramy się za ciasto. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika.
Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, mieszamy dokładnie. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).


Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem lub polewamy likrem, polewą.

Smacznego!

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry