Przejdź do treści Przejdź do menu głównego Przejdź do submenu Przejdź do listy placówek

CARVING ? CO TO TAKIEGO ?

| Opublikowane w: Ciechocin
CARVING ? CO TO TAKIEGO ?

Na kolejne spotkanie z przygodą w kuchni pani Kinga zdradziła nam dosyć trudną sztukę rzeżbienia w warzywach. Najczęściej używanym narzędziem w carvingu jest nożyk tajski. Niezwykle ostry i jednocześnie elastyczny nóż o wąskiej, zaostrzonej końcówce. Jego kształt pozwala łatwo wyciąć nawet te najbardziej drobne, precyzyjne elementy. Z powodzeniem służy też usuwaniu nadmiaru miąższu z owoców i warzyw. Klasyczne narzędzie można często z powodzeniem, zwłaszcza na początku przygody z carvingiem, zastąpić małym, kuchennym nożykiem. Ważne jest, aby ostrze było wykonane ze stali nierdzewnej, która w kontakcie z żywnością nie będzie jej utleniała i powodowała zmiany koloru. Przyda się także gumowa lub drewniana rękojeść, dzięki czemu nożyk będzie pewnie leżał nawet w mokrej dłoni. Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, rzodkiew, buraki, selery, marchewki. W tradycyjnym tajskim carvingu używa się tylko klasycznego noża tajskiego. Najczęściej tworzy się motywy roślinne, czasem zwierzęce. Popularne są także dodatkowe ozdoby w postaci liści lub gałązek.Pierwsze koty za płoty reszta zależy od inwencji twórczej gospodyni. Powodzenia :)

Do góry

Strona używa plików cookies!
Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki.

Rozumiem