WARSZTATY Z ,,Z POKOLENIA NA POKOLENIE''

WARSZTATY Z  ,,Z POKOLENIA NA POKOLENIE''

Koniec roku szkolnego zapoczątkował ciekawe warsztaty w świetlicy. W ramach projektu na realizację zadań publicznych chojnickiego urzędu gminy, panie z KGW,,  Stacja Oaza ‘’ nawiązały współpracę z dietetyczką Kingą Chmarą. Zajęcia z wykwalifikowanym żywieniowcem potrwają do późnej jesieni, czyli dotąd, dokąd można zbierać sezonowe warzywa i owoce.  Spotkania mają charakter otwarty. Zapraszamy wszystkie panie, chcące nauczyć się czegoś nowego, podpatrzeć ciekawe przepisy, czy pobyć w miłym, sąsiedzkim gronie. Na warsztatach panie uczą się pasteryzacji, obróbki i prawidłowego przechowywania przetworów. W najlepsze trwa sezon truskawkowo- rabarbarowy. Na pierwszy ogień trafiły konfitury z tych owoców oraz leczniczy syrop z kwiatów bzu. Plan jest taki, aby nauczyć się korzystać z dobrodziejstw, które matka natura daje nam w obecnej chwili. Teraz robimy przetwory z truskawek, później w naszej kuchni zagoszczą cukinie i ogórki, a gdy nadejdą pierwsze chłody- grzyby i późne owoce. Prowadząca zajęcia z mieszkankami Ciechocina ma wiele nietuzinkowych pomysłów na produkty, które każda gospodyni ma w swojej kuchni. Pod czujnym okiem wykładowcy, panie przygotowały kulki deserowe ,,Rafaello” z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych. Smakowały wszystkim, bo… zniknęły w mgnieniu oka!

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies!Korzystamy z ciasteczek wyłącznie, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie strony oraz w celach statystycznych. Możesz w każdej chwili zmienić preferencje ciasteczek dla witryny w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Rozumiem