Na dzisiejszych zajęciach upiekliśmy wegańskie ciastka z masłem orzechowym (przepis na 10 ciastek).
Do wykonania będziemy potrzebować:
-
3 łyżki masła orzechowego (100g)
-
1/3 szklanki mleka roślinnego - ja wybrałam kokosowe
-
1/3 szklanki cukru (70g) – lub innego, sypkiego słodzika, np. ksylitolu lub erytrolu
-
2/3 szklanki mąki (80g)
-
pół tabliczki czekolady gorzkiej (50g)
-
1/3 łyżeczki soli (jeśli masło orzechowe jest niesolone)
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ja używam termoobiegu.
- Masło orzechowe, mleko, cukier i sól mieszamy w misce.
- Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę, całość mieszamy. Ciasto powinno wyjść mocno klejące, ale nie płynne.
- Masę dzielimy na oko na 10 porcji i nakładamy wilogtną łyżką na matę/papier do pieczenia wyłożony na blaszkę.
- Nastepnie zwilżonymi pod wodą dłońmi formujemy kulki z kawałków ciasta i układamy w sporych odległościach od siebie.
- Każdą kulkę przyciskamy wierzchem palców, spłaszczając je do grubości około 1 cm.
- Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku 12-15 minut. Ciastka muszą koniecznie przestygnąć przed zdjęciem z papieru i zjedzeniem