Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Na dzisiejszych zajęciach upiekliśmy wegańskie ciastka z masłem orzechowym (przepis na 10 ciastek).
Do wykonania będziemy potrzebować:

  • 3 łyżki masła orzechowego (100g)

  • 1/3 szklanki mleka roślinnego - ja wybrałam kokosowe

  • 1/3 szklanki cukru (70g) – lub innego, sypkiego słodzika, np. ksylitolu lub erytrolu

  • 2/3 szklanki mąki (80g)

  • pół tabliczki czekolady gorzkiej (50g)

  • 1/3 łyżeczki soli (jeśli masło orzechowe jest niesolone)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ja używam termoobiegu.
  • Masło orzechowe, mleko, cukier i sól mieszamy w misce.
  • Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę, całość mieszamy. Ciasto powinno wyjść mocno klejące, ale nie płynne.
  • Masę dzielimy na oko na 10 porcji i nakładamy wilogtną łyżką na matę/papier do pieczenia wyłożony na blaszkę.
  • Nastepnie zwilżonymi pod wodą dłońmi formujemy kulki z kawałków ciasta i układamy w sporych odległościach od siebie.
  • Każdą kulkę przyciskamy wierzchem palców, spłaszczając je do grubości około 1 cm.
  • Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku 12-15 minut. Ciastka muszą koniecznie przestygnąć przed zdjęciem z papieru i zjedzeniem

Zapisz siędo naszego newslettera!

Do góry