Przejdź do treści Przejdź do menu głównego Przejdź do submenu Przejdź do listy placówek

Wyjazd Stowarzyszenia do Muzeum Historyczno-Etnograficzne im.Juliana Rydzkowskiego w Chojnicach

| Opublikowane w: Ogorzeliny
Wyjazd Stowarzyszenia do Muzeum Historyczno-Etnograficzne im.Juliana Rydzkowskiego w Chojnicach

Jak się żyło w Gersdorf?

Na to pytanie odpowiedź poznały mieszkanki Ogorzelin, które biorą udział w projekcie pn. „Dżemy i kompoty domowej roboty”.

Gersdorf to dawna nazwa Ogorzelin - wsi położonej na terenie  Kosznajderii – krainie osadników niemieckich, którzy zasiedlali ziemie między Chojnicami a Tucholą jeszcze w XX wieku. W ostatnich latach odżywa wśród mieszkańców regionu świadomość dorobku kulturowego Kosznajdrów. Naukowcy i historycy badają i opisują sylwetki osób zasłużonych, interesują się językiem, zabytkami. Dla mieszkańców regionu jednak równie ważne, jak daty i nazwiska są tradycje i życie codzienne Kosznajdrów. Dlatego też mieszkanki Ogorzelin we współpracy ze Stowarzyszeniem Akolada i Gminnym Ośrodkiem Kultury w Chojnicach postanowiły zrealizować projekt ukazujący Kosznajderię „od kuchni”.

Jednym z elementów zadania była wizyta w Muzeum Historyczno – Etnograficznym w Chojnicach. Dzięki p. Monice Jażdżewskiej z chojnickiego muzeum uczestniczki projektu poznały fakty historyczne związane z ich miejscowością, ale też pogłębiły swoją wiedzę o realiach życia codziennego  Kosznajdrów. Dowiedziały się, jak wyglądały dni powszednie dawnych mieszkańców ich miejscowości, jak obchodzono święta i jak mieszkano.  Podczas lekcji muzealnej prowadząca cytowała m.in. wspomnienia, które mówiły, że kosznajderskie kobiety uchodziły za wzór gospodarności – w ich kuchni nic nie mogło się zmarnować, a spiżarnie i piwniczki zawsze były pełne zapasów na zimę.

Wątek ten bardzo spodobał się uczestniczkom projektu, którego głównym elementem są właśnie warsztaty z zakresu pasteryzacji i wykonywania przetworów z owoców i warzyw.

Panie uczestniczące w zajęciach zdały sobie sprawę, że kuchnia (m.in. wykonywanie własnych kompotów, dżemów , marynat…) jest także częścią opowieści o regionie, naszych przodkach, ich zwyczajach i tradycjach.

 

Projekt dofinansowany w ramach Funduszu AKUMULATOR SPOŁECZNY, ze środków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej -  Program: Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Do góry